Spet eden iz prirejenih receptov iz knjige Zdravi in vitalni z zelenjavo. Nikoli prej še nisem poskušala kakršnih koli bučk, ki bi bile oranžne in okrogle, zato nisem vedela kaj naj pričakujem. No, nisem bila razočarana. Kolač se je pojedel še isti dan, ko sem ga spekla, čeprav je bila v hladilniku mamičina "pijana nevesta". Mislim, da ne rabim več nič dodajati, ker ko gre tvoj kolač prej "v promet" kot kolač od tvoje mami ... Takrat veš, da nekaj počneš prav :-)
Kolač ni samo dober, v knjigi piše, da je tudi nabit z vitamini B, betakarotenom, vitaminom C in magnezijem.
Kolač iz hokaido bučk
220 g moke
2 žlički pecilnega praška
1 žlička sode bikarbone
1 žlička soli
2 žlički cimeta
330 g sladkorja
240 ml olja
4 velika jajca
400 g pireja iz hokaido bučk(e)
sladkor za posip
Preden se lotimo česarkoli, naredimo pire. Zelo previden je treba bit pri rezanju buče, ker je nesramno trda in štorasta. Ko to naredimo, jo damo v vodo in jo kuhamo približno pol ure, mogoče celo dlje, da se popolnoma omehča. Jaz sem pire naredila s pasirko, da sem imela lep pire brez grudic.
Medtem, ko se bučke oz. bučka kuha (jaz sem namreč uporabila le 1, ker je bila ravno okoli 400 g), zmešamo moko, pecilni, sodo, sol in cimet.
Potem stepemo sladkor, olje, jajca in bučkin pire, dokler ne dobimo gladke mase. Dodamo mešanico moke.
Vse skupaj vlijemo v pekač za kolače oz. kot se takim še drugače reče, za šarkelj.
Pečemo ga nekje 45 minut pri 175 °C. Ko ga damo iz pečice, počakamo 15 minut, da se malce ohladi.
Posipamo s sladkorjem in popapamo! :-)
Ni komentarjev:
Objavite komentar